Welk rijbewijs heb je nodig voor een mobilhome

Welk rijbewijs heb je nodig om met een mobilhome te mogen rijden?

Je bent nu de trotse eigenaar van een motorhome en je kan niet wachten om er mee op avontuur te vertrekken. Misschien ben je al een ervaren bestuurder en weet je waar je rekening mee moet houden. Maar als dit je eerste keer is dat je met je camper op reis vertrekt, geven we je graag een overzicht over welk rijbewijs je moet beschikken.

Rijbewijs B

Het rijbewijs B is het meest voorkomende rijbewijs in België en is vereist voor het besturen van personenauto’s en lichte vrachtwagens met een maximaal toegestaan gewicht van 3,5 ton. Als je mobilhome binnen deze gewichtslimiet valt, heb je genoeg aan een rijbewijs B om deze te besturen. Het is belangrijk om te weten dat het gewicht van de mobilhome ook het gewicht van passagiers, bagage en andere lading omvat.

Rijbewijs BE

Als je met een aanhanger rijdt die meer dan 750 kilogram weegt, moet je in het bezit zijn van een BE-rijbewijs. Het BE-rijbewijs is een aanvulling op het B-rijbewijs en staat voor ‘aanhanger achter een motorvoertuig met een MTM van meer dan 750 kg’. Als je in het bezit bent van een BE-rijbewijs, mag je met een combinatie van voertuig en aanhanger rijden waarvan de totale MTM hoger is dan 3,5 ton. Het BE-rijbewijs is bijvoorbeeld vereist als je met een zware aanhanger achter je mobilhome wilt rijden.

Rijbewijs C1

Als je mobilhome een maximaal toegestaan gewicht heeft van meer dan 3,5 ton, maar minder dan 7,5 ton, heb je een rijbewijs C1 nodig om deze te besturen. Het is belangrijk om te weten dat je voor het behalen van dit rijbewijs een medische keuring moet ondergaan. Het is aan te raden om elke vijf jaar een medische keuring te ondergaan.

Rijbewijs C

Als je mobilhome een maximaal toegestaan gewicht heeft van meer dan 7,5 ton, heb je een rijbewijs C nodig om deze te besturen. Dit rijbewijs is vereist voor het besturen van zware vrachtwagens, bussen en grote mobilhomes. Om dit rijbewijs te behalen, moet je een intensieve opleiding volgen en een medische keuring ondergaan.

Waar kan ik een rijbewijs BE en C behalen?

Voor het BE-rijbewijs moet je een praktijkexamen afleggen waarbij je een aanhanger moet trekken. Je kunt hiervoor terecht bij een erkende rijschool die BE-rijopleidingen aanbiedt. De rijschool zal je helpen om de juiste vaardigheden te ontwikkelen en je voor te bereiden op het examen.

Voor het C-rijbewijs moet je een theoretisch en praktisch examen afleggen. De praktijkopleiding kun je volgen bij een erkende rijschool die C-rijopleidingen aanbiedt. Ook hier zal de rijschool je helpen om de juiste vaardigheden te ontwikkelen en je voor te bereiden op het examen.

Het is belangrijk om te controleren of de rijschool die je kiest een erkende opleider is voor het rijbewijs dat je wilt behalen. Dit kun je controleren op de website van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Alle soorten rijbewijzen nog even in een notendop

B-rijbewijs: Dit rijbewijs is vereist voor campers met een maximaal toegestaan gewicht (MTM) van maximaal 3.500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen.
C1-rijbewijs: Dit rijbewijs is vereist voor campers met een MTM tussen de 3.500 kg en 7.500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen.
C-rijbewijs: Dit rijbewijs is vereist voor campers met een MTM boven de 7.500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen.
C1E-rijbewijs: Dit rijbewijs is vereist voor campers met een MTM tussen de 3.500 kg en 7.500 kg met een aanhangwagen met een MTM van maximaal 750 kg.
CE-rijbewijs: Dit rijbewijs is vereist voor campers met een MTM boven de 7.500 kg met een aanhangwagen met een MTM van maximaal 750 kg.

Vragen? TT Motorhomes voorziet je graag van advies

Je merkt dat er dus flink wat verschillen zijn tussen soorten mobilhomes en types rijbewijzen. Ben je niet zeker weet welk rijbewijs je nodig hebt om met je mobilhome te rijden, neem dan gerust contact met ons op! TT Motorhomes helpt je graag verder met alle nodige informatie.

 

+324 85 32 15 82